Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΓΡΕΑ

Οι Τιτάνες κομματιάζουν το Ζαγρέα!



Ο Ζαγρέας (Ζαγρεύς, έως) θεωρείται γενικά γιος του Δία και της Περσεφόνης και ο «πρώτος Διόνυσος». Για να τον αποκτήσει, ο Δίας, λένε, ενώθηκε με την Περσεφόνη παίρνοντας τη μορφή φιδιού. Ο Δίας, που είχε για τον Ζαγρέα ιδιαίτερη αγάπη, τον προόριζε για τη
διαδοχή και την κυριαρχία στον κόσμο. Αλλά οι Μοίρες αποφάσισαν δια­φορετικά. Για να τον προφυλάξει από τη ζήλεια της Ήρας, ο Δίας εμπιστεύτηκε τον μικρό Ζα­γρέα στον Απόλλωνα και τους Κουρήτες, οι οποίοι τον ανέθρεψαν μέσα στα δάση του Παρ­νασσού. Αλλά η Ήρα μπόρεσε να τον ανακαλύ­ψει και ανέθεσε στους Τιτάνες να τον εξαφανί­σουν. Ο Ζαγρέας μάταια προσπάθησε να τους ξεφύγει αλλάζοντας μορφές. Πήρε κυρίως τη μορφή ταύρου· αλλά οι Τιτάνες τον κομμάτια­σαν και τον έφαγαν μισό ωμό και μισό ψημένο. Η Παλλάδα μπόρεσε να σώσει μόνο την καρδιά του, που έπαλλε ακόμη. Ορισμένα σκόρπια κομ­μάτια μάζεψε ο Απόλλωνας, ο οποίος τα έθαψε κοντά στον τρίποδα των Δελφών. Αλλά η θέλη­ση του Δία ξανάδωσε τη ζωή στο παιδί είτε επει­δή η Δήμητρα είχε συγκεντρώσει ό,τι απόμεινε από αυτό είτε επειδή ο Δίας έβαλε τη Σεμέλη να το καταπιεί και έτσι γονιμοποίησε τη Σεμέλη με τον «δεύτερο Διόνυσο». Διηγούνταν επίσης πως ο ίδιος ο Δίας είχε καταπιεί την καρδιά του παι­διού πριν γεννήσει τον Διόνυσο με τη Σεμέλη.
Ο Ζαγρέας είναι ορφικός θεός και ο προηγού­μενος μύθος ανήκει στη θεολογία των ορφικών μυστηρίων. Στον ορφισμό πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερα η ταύτιση του ήρωα με τον Διόνυσο. Ο Αισχύλος αντίθετα τον αποκαλούσε «έναν Δία χθόνιο» και τον εξομοίωνε με τον Άδη.

Μία άλλη εκδοχή του μύθου

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η θεά Αθηνά πέτυχε να διασώσει την καρδιά του Ζαγρέα και να την παραδώσει στο Δία, ο οποίος την τοποθέτησε μέσα σε γύψινο ομοίωμα του θεού.
Μία άλλη παράδοση αναφέρει την ανάσταση του θεού: η Ρέα ή η Δήμητρα συγκολλάει τα κομμάτια του και ο Ζαγρέας «ανίσταται» ή ξαναγεννιέται με νέα προσωπικότητα: Είναι ο θεός Διόνυσος, ο γιος της Σεμέλης, στην οποία ο Δίας είχε δώσει να καταπιεί την καρδιά του Ζαγρέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου