Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ





  Πολλές φορές αγαπητοί αναγνώστες έχουμε παρατηρήσει διαβάζοντας την αρχαία ελληνική γραμματεία αναφορές οι οποίες παραπέμπουν στον Ιησού Χριστό και οι οποίες είναι άξιες περεταίρω ερεύνης αφού προκαλούν απορίες για την σχέση ελληνισμού - χριστιανισμού.
   Αντιλαμβάνομαι ότι λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τον Ιησού Χριστό, αλλά ελάχιστα για τον Προμηθέα.
   Η λέξη Προμηθεύς σημαίνει προνοητικός. Ο Προμηθέας αναφέρεται ως μυθικός ευεργέτης των ανθρώπων, γιος του τιτάνα Ιάπετου, ο οποίος έδωσε στους ανθρώπους την φωτιά για να τους προστατεύσει από τα άγρια θηρία, από τις παγωνιές αλλά τους έκανε και εφευρέτες. Εν αντιθέσει με τον αδερφό του Επιμηθέα, ο οποίος όταν ο Δίας του ανέθεσε την αποστολή να προικίσει όλα τα πλάσματα της γης με χαρίσματα,  είχε αφήσει τον άνθρωπο γυμνό και άοπλο.
  Φοβούμενος ο Δίας, μήπως οι άνθρωποι γίνουν ανώτεροι από τους θεούς, επέβαλε τιμωρία στον Προμηθέα. Τον κάρφωσε στον Καύκασο και ένας αετός καθημερινά του έτρωγε  το συκώτι, το οποίο κάθε νύχτα ξαναγεννιόταν.
  Κατά την νεοελληνική απόδοση του Ν. Γρυπαρη,  του έργου του μεγάλου τραγωδού Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης αναφέρονται τα κάτωθι λόγια του Ερμή προς τον πάσχοντα Προμηθέα.
<<''Και μην προσμένεις στο μαρτύριο αυτό σου τέλος, πριν να βρεθεί κανείς θεός, που να θελήσει να πάρει επάνω του τα πάθια σου και να πάει στου άφεγγου του Άδη τα άραχλα βαθιά σκοτάδια.''>> 
ΑΔΗΣ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ
  Οι ομοιότητες εμφανείς, από την μία ο πάσχων Προμηθέας, που πάσχει εξαιτίας της αγάπης του προς τον άνθρωπο και από την άλλη ο πάσχων Ιησούς Χριστός επί του σταυρού, λόγω της αγάπης προς τους ανθρώπους, ήλθε να τους σώσει από την αμαρτία και από τα δεσμά του θανάτου.

ΑΙΣΧΥΛΟΣ
 
  Πώς ο Αισχύλος 500 χρόνια πριν από την έλευση του Χριστού, έγραψε αυτούς τους στίχους?
  Είχε κάποια θεία πληροφορία?
 Κάποιου είδους  Θεοφανεία?
 Αυτό θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο μας.
 Απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα.
Είναι όμως ξεκάθαρη η προεικόνιση περί της ελεύσεως του Χριστού.
   Η επιβεβαίωση αναφέρεται σε πολλά  εδάφια από τα τροπάρια που ψάλλονται στην εκκλησία και σίγουρα αυτοί οι μοναχοί που τα συνέθεσαν δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν αυτά που γράφτηκαν από τον Αισχύλο, αφού δυστυχώς ακόμα και στις ημέρες δεν γνωρίζουμε τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
  Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά εδάφια : ''Ει και εν τάφω κατήλθες αθάνατε αλλά του Άδου καθείλες την δύναμην...''
''Ο τον Άδην σκυλεύσας και τω ανθρώπω αναστήσας...''
''Εσκύλευσε τον Άδην, ο κατελθών εις τον Άδην, επίκρανεν αυτόν γευσάμενος της σαρκός αυτού...''


 
 
   Αγαπητοί αναγνώστες, με τα παραπάνω σας προσφέρω έναυσμα για περαιτέρω έρευνας, των τεραστίων μορφών του Αισχύλου, του Τιτάνα Προμηθέα και του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

1 σχόλιο: